Geschiedenis

De Waal
In de jaren 50 begon Gerard Rikkenberg het melkveebedrijf in De Waal. Hij heeft het bedrijf letterlijk koe voor koe opgebouwd; steeds als er genoeg geld was gespaard kocht hij weer een nieuwe koe aan. Aan deze kleine (maar groeiende) veestapel had hij letterlijk zijn handen vol: in deze tijd werden de koeien nog met de hand gemolken.

Gelukkig had hij een gezin met vier kinderen, waarvan drie zonen. Zij hielpen van jongs af aan een handje mee. In de boerderij in de Waal is nu het Wagenmuseum gevestigd (Museum Waelstee, www.cultuurmuseumtexel.nl), zeker de moeite van het bezoeken waard.

Polder Waalenburg
In de jaren 60, de tijd van de ruilverkaveling, is het bedrijf verhuisd naar de Staart in polder Waalenburg, vlak buiten De Waal. In deze tijd was Waalenburg nog een echte boerenpolder met volop boerderijen, in tegenstelling tot het natuurgebied dat het tegenwoordig is. Op deze locatie nam Dirk, 1 van de 4 kinderen, het stokje uiteindelijk van zijn vader over. In eerste instantie samen met zijn oudere broer Henk.

Op de Staart kreeg het bedrijf zijn eerste melkmachine, in een melkstal (visgraat opstelling) waarin 12 koeien tegelijk konden worden gemolken. Een hele vooruitgang, hierdoor kon het bedrijf groeien naar 80-100 koeien. Dit was ook wel nodig, aangezien Dirk samen met zijn vrouw Ria ook weer het grote geluk van vier kinderen hadden. En ook in deze generatie zouden de boerengenen sterk blijken.

Om ook deze generatie de kans te geven zich in het boerenleven te storten was uitbreiding vereist, in polder Waalenburg was dit echter niet mogelijk door het omliggende en uitbreidende natuurgebied. Dat werd dus weer verhuizen, deze keer met polder ‘Het Noorden’ als bestemming. In 2010 is de boerderij aan de Staart gesloopt.

Polder het Noorden
In 2008 is Schorrenweg 39, ook wel bekend als ‘Molenzicht’, aangekocht. In 2009 volgen de koeien, na de voltooiing van de bouw van de nieuwe koeienstal met melkstal. Een melkstal (zij-aan-zij opstelling) waar 24 koeien tegelijk gemolken kunnen worden, weer een enorme stap vooruit.

Inmiddels runt Evert, de oudste zoon van Dirk en Ria, de melkveehouderij. Hij woont met zijn gezin op het hoofdbedrijf. Dirk is, na een uitstapje naar het vleesvee op Noordwijk (Schorrenweg 12), neergestreken op de Grietjeshoeve, waar hij met Ria in het oude voorhuis woont. Corine, de enige dochter van Dirk en Ria, woont met haar gezin in de stolp. Vanaf 2017 werkt Corine ook fulltime op de boerderij.

De overige kinderen hebben hun eigen weg gekozen. Adriaan werkt bij Landbouw-, Loon- en Mechanisatiebedrijf Duinker en woont vlakbij het bedrijf in Oosterend. Willem Hendrik werkt bij het ministerie van Financien in Den Haag, waar hij samenwoont met zijn vriendin. Ze zijn nog wel met grote regelmaat op het bedrijf te vinden, gezellig op visite of meedenkend over de te volgen koers van het bedrijf.

Zuivelboerderij Texel
In 2018 werd het tijd voor een nieuw hoofdstuk: het maken van verse zuivelproducten van de eigen melk, voor de lokale horeca en verkoop in eigen winkel, onder de naam Zuivelboerderij Texel. De winkel vindt u op Schorrenweg 39, hier (link) kunt u alvast ons aanbod en onze openingstijden bekijken. ‘Fon roerom tot mellek, een smikkeltje fon wéébietje tot gluup.’

DEEL DIT OP FACEBOOK


  • Geschiedenis
  • Bedrijfsvoering
  • De winkel
Geschiedenis

Familie Rikkenberg, een familie van melkveehouders.

Lees verder
Geschiedenis
Bedrijfsvoering

Koeienboerderij én zuivelboerderij: genoeg variatie voor de boer!

Lees verder
Bedrijfsvoering
De winkel

Kom eens langs in de winkel om onze verse producten te kopen. En neem meteen een kijkje bij het melken!

Lees verder
De winkel

    Contact

    Contact