Bedrijfsvoering

De koeien
Verdeeld over drie stallen lopen er op het melkveebedrijf Rikkenberg 260 runderen rond, 165 melkkoeien en 85 stuks jongvee. De jongste dieren wonen bij Corine op de Grietjeshoeve in strohokken en op jongveeroosters. Het oudere jongvee en de melkkoeien wonen bij Evert op Molenzicht.

Of de dames nu binnen of buiten lopen, ze eten voornamelijk van eigen land. In het weideseizoen halen de koeien hun gras vers uit de wei, in het binnenseizoen krijgen de dames te eten vanuit de in de zomer aangelegde wintervoorraad. Op het menu staan dan kuilgras, hooi en mineralen. Het kindermenu bestaat uit kalvermelk, muesli en hooi.

In het weideseizoen gaan de melkkoeien naar buiten. Ze lopen vrij van stal naar weide. De eerste keer van het weideseizoen gaat dit gepaard met het nodige gehuppel en gedans, kijk eens een filmpje op Youtube om met eigen ogen te zien wat voor gracieuze ballerina’s koeien kunnen zijn!

De koeien bij melkveebedrijf Rikkenberg zijn veelal een kruising tussen twee rassen: Holstein en Fleckvieh. De Holstein-koe is van origine een Amerikaans ras, de zwart-wit gevlekte koe die we allemaal kennen. De Fleckvieh-koeien hebben een karakteristieke, vaak witte kop. Het zijn stevige dames met een uitgesproken karakter. De Rikkenberg kudde bestaat uit sterke dieren met een dubbeldoel: melk en vlees. Duurzame dames dus.

Het melken
De melkkoeien worden twee keer per dag gemolken. Om 05.30 uur in de ochtend en om 16.00 uur in de middag. Even vroeg opstaan, maar voor een echte boer is dat geen probleem. Voor de koeien zelf ook niet trouwens, de dames slapen slechts een half uur per nacht. Evert en Corine wisselen de melkbeurten  in de melkstal af, wanneer de één melkt, verzorgt de ander de ligboxen van de koeien en voorziet de dieren van vers voer. Aan het eind van de melkbeurt wordt de melkstal gereinigd en worden de eventuele kraamkoeien apart gemolken. Tijdens de openingstijden van de winkel kunt u altijd even bij het melken komen kijken!

Het land
Melkveebedrijf Rikkenberg heeft circa 100 hectare land in gebruik. Om hier een beeld van te geven: 100 hectare staat gelijk aan ongeveer 150 voetbalvelden. Genoeg ruimte voor de dames dus om tijdens het weideseizoen de benen te kunnen strekken. Genoeg grasland ook om een heerlijke wintervoorraad kuilgras op te bouwen.

Om het gras van het land te krijgen worden loonwerkers ingezet. De loonwerker maait en brengt het gras naar de kuil (wat zeer verrassend geen kuil is, maar eerder een heuvel). Het schudden (om het gras droog te krijgen) en harken van het gras doen de boeren zelf. Met vereende krachten wordt aan het eind van de dag de kuil verpakt in kuilplastic en afgedekt met een laag zand. Op deze manier blijft het kuilgras het hele winterseizoen vers. Na het kuilen begint een nieuwe cyclus van mest, zon, regen, tot de nieuwe ‘snede’ weer klaar is om gemaaid te worden.

 

  • DEEL DIT OP FACEBOOK


    • Geschiedenis
    • Bedrijfsvoering
    • De winkel
    Geschiedenis

    Familie Rikkenberg, een familie van melkveehouders.

    Lees verder
    Geschiedenis
    Bedrijfsvoering

    Koeienboerderij én zuivelboerderij: genoeg variatie voor de boer!

    Lees verder
    Bedrijfsvoering
    De winkel

    Kom eens langs in de winkel om onze verse producten te kopen. En neem meteen een kijkje bij het melken!

    Lees verder
    De winkel

      Contact

      Contact